De meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van een landelijke keuken

13 december 2021

Een landelijke keuken ontwerpen is geen makkelijk klusje. Er worden veel fouten gemaakt bij het zelf ontwerpen van een keuken. Dat is helemaal niet raar, er zijn namelijk zo veel dingen waar u rekening mee moet houden. Bij het ontwerpen van uw nieuwe landelijke keuken kunt u snel de focus leggen op hoe uw ideale keuken eruit moet zien. Pas als uw nieuwe keuken geïnstalleerd wordt, komt u erachter dat sommige dingen helemaal niet praktisch zijn in het dagelijks leven en dat is natuurlijk zonde.

Om u voor teleurstellingen te behoeden en een handje te helpen hebben we in deze blog de 7 meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van een landelijke keuken op een rijtje gezet.

1. De materialen in uw landelijke keuken

Bij een landelijke keuken op maat is het belangrijk om te kiezen welke materialen u in uw keuken wilt gaan gebruiken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Ten eerste is het van belang om na te denken over het onderhoud van de verschillende materialen. Sommige materialen vragen namelijk meer onderhoud dan anderen. Hier moet aandacht en tijd aan besteed worden. Wanneer u van tevoren weet dat u dit onderhoud liever niet doet, kunt u beter voor een ander materiaal kiezen.

Een voorbeeld van materialen die vragen om het juiste onderhoud zijn bijvoorbeeld marmer en hout. Een aanrechtblad van marmer ziet er prachtig uit, maar is ook gevoelig voor vocht en vlekken. Onbehandeld hout daarentegen is gevoelig voor krassen, vocht en warmte. Het is dus van belang om deze overwegingen te maken voordat u het materiaal voor uw landelijke keuken kiest.

2. De vloer in uw landelijke keuken

ontwerpen landelijke keuken

Een andere belangrijke vraag die gesteld moet worden bij het ontwerpen van uw landelijke keuken is: Wat komt er op de vloer van uw nieuwe keuken? De vloer is een onderdeel van de keuken die vaak vergeten wordt. En dat is zonde, want een mooie vloer maakt vaak echt het verschil.

Daarnaast moet een keukenvloer praktisch zijn. Heeft u een open keuken, dan denkt u er misschien over om de vloer uit de woonkamer door te trekken naar de keuken. Dit ziet er prachtig uit, maar als u een houten vloer heeft zult u er rekening mee moeten houden dat deze slecht tegen water kan. In een keuken voorkomt u niet dat er druppels water op de vloer vallen. Een houten vloer in de keuken zal daardoor snel lelijk worden. Vergeet dus niet om goed na te denken over de vloer van uw keuken.

3. De juiste kleuren kiezen

Het is belangrijk dat de kleuren in uw landelijke keuken passen bij de kleuren in uw woonkamer. Het zou namelijk heel zonde zijn wanneer de kleur van de keukenkastjes vloekt bij de kleur van van uw buffetkast, welke net om de hoek bij de eettafel staat. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de kleuren die terugkomen in de meubels. Ook de kleur op de muren en het plafond zijn iets om rekening mee te houden. Kijk daarom voordat u een kleurkeuze maakt goed naar het geheel.

4. Praktische landelijke keuken

Wanneer u helemaal zelf uw nieuwe landelijke keuken mag ontwerpen schuilt er een gevaar. De kans is groot dat u vooral kijkt naar wat u mooi vindt en de praktische kant in uw enthousiasme vergeet. Daardoor kan uw droomkeuken zomaar veranderen in een nachtmerrie, want een onpraktische keuken is een grote ergernis waar u dagelijks mee geconfronteerd wordt. Ontwerp uw keuken daarom niet alleen om mooi te zijn, maar kijk vooral naar wat handig is. Waar komt uw keukenapparatuur en waar hangt u het handdoekenrek, zodat u niet de hele keuken door hoeft met druipende handen?

5. Landelijke keuken met kookeiland

ontwerpen landelijke keuken

Een kookeiland is een schitterende uitbreiding van uw landelijke keuken. Wilt u een kook- of keukeneiland in uw landelijke keuken? Neem deze dan meteen mee in het ontwerp. Wanneer u denkt deze later toe te voegen loopt u het risico dat hij nergens meer past.

Kijk ook hier goed naar de praktische kant. Blijft er genoeg ruimte over in uw keuken, wanneer er een kookeiland geplaatst wordt. Zeker als u barkrukken bij het eiland wilt plaatsen heeft u meer ruimte nodig dan u denkt. U wilt natuurlijk wel ongestoord rond kunnen lopen terwijl u aan het koken bent.

6. Pas de landelijk keuken aan op de gebruiker

Zeker wanneer u langer of korter dan gemiddeld bent, is het belangrijk om de keuken aan te passen aan de lengte van de persoon die hem het meeste zal gaan gebruiken. Er is niets zo vervelend werken als een keuken waarin alles net te hoog of te laag is. Bent u lang van stuk dan zult u bij het bereiden van een uitgebreide maaltijd last krijgen van uw rug, door het continue gebogen staan. Ben u wat korter dan gemiddeld, dan kunt u net niet in de pannen kijken en zitten de bovenkasten net buiten handbereik. Dat werkt niet fijn.

Wanneer u uw landelijke keuken op maat laat maken zit u niet vast aan de standaard maten voor keukens. U kunt zelf bepalen wat de ideale werkhoogte voor u is.

7. Te weinig kastruimte

Kent u iemand die kastruimte over heeft in de keuken? Vast niet. Kastruimte is er nooit genoeg. En er is niets zo vervelend als noodgedwongen keukenapparatuur op het aanrecht te laten staan, omdat het niet meer in de kastjes past. Bedenk daarom tijdens het ontwerpen van uw nieuwe keuken al hoeveel kastruimte u nodig heeft. Zodat u al uw servies en andere benodigdheden goed kwijt kunt.

Wilt u ook een praktische én mooie landelijke keuken op maat laten maken? Ontdek de mogelijkheden van een landelijke keuken op maat. Neem gerust vrijblijvend eens contact met ons op om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen!

Inspiratie voor uw nieuwe droomkeuken?