Wanneer u ervoor kiest om een landelijke keuken op maat te laten ontwerpen, wilt u dit natuurlijk meteen goed doen. Een compleet nieuwe keuken biedt alle vrijheid om deze precies zo te maken zoals u in gedachten had. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de inrichting van uw landelijke keuken niet alleen een mooie kant, maar ook een praktische kant heeft. Uw nieuwe landelijke keuken gaat namelijk weer jaren mee, en niets is zo vervelend dan bij de realisatie erachter te komen dat uw keuken praktisch toch niet goed in elkaar zit. Wanneer elk apparaat en elke kast of lade op de juiste plaats zit, zult u gegarandeerd plezier hebben van uw keuken.
Door onze jarenlange ervaring met op maat gemaakte landelijke keukens, kunnen wij precies vertellen waar u rekening mee moet houden tijdens de inrichting van uw nieuwe keuken In deze blog leest u waar u onder andere rekening mee moet houden.
Inrichting landelijke keuken in zones
Een keuken met een praktische indeling is veel fijner om in te werken. Alles heeft zijn eigen plek en u heeft alles binnen handbereik. Verdeel daarom bij het inrichten uw keuken in de volgende 5 zones:
1. Koken
2. Voorbereiden
3. Afspoelen
4. Opbergen
5. Voorraad
Zone 1: Koken
Het eerste waar we aan denken bij het woord keuken is koken, want dat is over het algemeen de hoofdfunctie van de keuken. In de kookzone wilt u comfortabel kunnen koken en bakken. Het is daarom handig om alle benodigdheden, zoals pannen, kook- en bakspullen, bij de hand te hebben. In principe horen de oven, magnetron en stoomoven ook bij de kookzone, maar deze mogen zich ook op een andere plek bevinden. U zult deze keukenapparatuur minder vaak gebruiken dan het fornuis en u kunt deze apparaten zelfstandig hun werk laten doen. Zorg dat de kookzone grenst aan de voorbereidingszone.
Zone 2: Voorbereidingszone
Voor u kunt gaan koken en bakken, zult u allerlei ingrediƫnten moeten voorbereiden. Hakken, snipperen, kneden en mengen zijn vaak nodig voor u aan de slag kunt met de pannen. Voor deze werkzaamheden wilt u een gedeelte van het werkblad kunnen gebruiken, bij voorkeur vlak bij de kookzone. Zorg ook hier weer dat u alles wat u nodig heeft bij de hand hebt. Een lade met goede messen, snijplanken en ander keukengereedschap is hier van belang. De voorbereidingszone bevindt zich bij voorkeur tussen de kookzone en de spoel- en afval zone in. Zo kunt u tussendoor makkelijk groenten afspoelen en snij afval weggooien. Zo houdt u direct uw werkblad schoon.
Zone 3: Afspoelen en weggooien
In dit gedeelte van uw landelijke keuken bevinden zich de spoelbak en afvalbak. In uw spoelbak wast u uw handen, doet u de afwas en spoelt u groenten en fruit af. Op borden die net gebruikt zijn liggen vaak nog wat restjes. Het is handig als u deze meteen weg kunt gooien en niet met druipende handen naar een ander deel van uw keuken moet lopen voor de afvalbak.
Zone 4: Opbergen
Aan spullen geen gebrek in de gemiddelde keuken. Veel spullen in uw keukenkastjes gebruikt u dagelijks, zoals glazen, bekers, borden en bestek. Maar er zijn ook diverse spullen die u niet dagelijks zult gebruiken. Deze spullen wilt u niet op een centrale plaats opbergen, dat is zonde van de ruimte. Geef deze spullen een plekje in hoge kasten of kasten die zich meer aan het uiteinde van uw keuken bevinden. Ga ervan uit dat deze opbergzone over het algemeen flink wat ruimte inneemt. Richt hier dus voldoende ruimte voor in. Het zou zonde zijn als er grote apparaten op uw aanrecht blijven slingeren, omdat uw keukenkasten vol zijn.
Zone 5: Voorraad
In een keuken heeft u een voorraad nodig. Een belangrijk onderdeel van de voorraadzone is de koelkast. U hoeft er niet gek van op te kijken als u per dag zo’n 30 keer de koelkast open en dicht doet. Dan is het handig als uw koelkast zich op een praktische plaats in uw landelijke keuken bevindt. Ook hoge kasten en diepe voorraadlades zijn ideaal om uw voorraad in kwijt te kunnen. Zorg dat uw voorraad zich in de buurt van uw kookzone bevindt. Zo heeft u ook de kruiden, boter en andere ingrediĆ«nten snel bij de hand tijdens het koken.
De inrichting van uw landelijke keuken
Een landelijke keuken geeft u direct een thuisgevoel. Hoe groot of klein uw keuken ook is, hij voelt knus en gezellig aan. Deze sfeer wordt vooral bereikt door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en steen. Natuurlijk draagt ook de keukenindeling bij aan deze sfeer.
Bent u benieuwd wat er mogelijk is qua inrichting in uw keuken? Doe inspiratie op bij onze landelijke keukens op maat.