Een koelkast in uw landelijke keuken, waar moet u op letten?

21 september 2021

Uiteraard hoort er een goede koelkast in uw nieuwe landelijke keuken, maar welke koelkast kiest u en waar gaat u hem plaatsen? Al bij het ontwerp van de keuken is het belangrijk om hier rekening te houden. Wilt u bijvoorbeeld alleen een koelkast, of een koel- vriescombinatie? Hoe groot moet uw koelkast zijn, zodat u al uw etenswaar koel kunt houden?

Wij willen graag dat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe landelijke keuken, daarom geven we u graag 5 aandachtspunten, waarmee u al tijdens het ontwerpen van uw keuken rekening kunt houden!

Punt 1: Plaats de koelkast op een praktische plaats

Een koelkast is er om uw leven makkelijker te maken. Kies daarom een praktische plaats voor uw koelkast. Zorg dat de afstand naar het werkblad zo klein mogelijk is. Als u dan met uw handen vol gekoelde producten naar het aanrechtblad loopt, hoeft de koelkastdeur minder lang open te staan. Dit voorkomt temperatuurschommelingen, waardoor uw koelkast minder energie zal verbruiken. Let er daarnaast ook op dat de deur naar de goede kant draait, dat is handig in het dagelijks gebruik.

Heeft u een landelijke keuken met een kookeiland? U kunt er ook voor kiezen een koelkast in het keukeneiland te plaatsen. Dan heeft u altijd uw spullen bij de hand.
Ontwerpt u een keukenopstelling zonder bovenkasten, dan geeft dit een heel ruimtelijk geheel. Ook dan kunt u kiezen voor koel- en vrieskasten die in uw onderkasten passen. Zodat uw ontwerp niet wordt verstoord door een hoge koelkast.

Punt 2: De koelste plaats voor een koelkast

Om onnodig veel energieverbruik te voorkomen is het slim om bij het ontwerpen van uw keuken rekening te houden met een aantal punten. Kies een koele plek voor uw koelkast. U kunt zich voorstellen dat een koelkast, die in de volle zon staat, veel harder moet werken om koel te blijven. Dit geldt ook voor een koelkast die vlak naast een radiator, oven of kookplaat wordt geplaatst. Kies daarom de koelste plaats in de keuken voor uw koelkast.

Koelkast landelijke keuken

Punt 3: Kies een koelkast in uw landelijke keuken die past bij uw leefgewoonte

Uiteraard is het belangrijk dat de koelkast past bij uw leefgewoonte, het aantal personen in huis en de producten die u erin kwijt wilt. Neem daarvoor uw eetgewoontes onder de loep. Een minimale koelruimte van 150 liter is voor een tweepersoons huishouden geen overbodige luxe. Reken voor elk extra persoon zeker 50 liter koelruimte.

Ga na welke temperatuurzones u in uw koelkast nodig heeft voor bijvoorbeeld groente, fruit en vlees. Dit geldt ook voor de diepvries. Als u niet veel gebruikmaakt van de vriezer heeft u aan 100 liter ruim voldoende. Vriest u met regelmaat in, dan kunt u beter voor meer ruimte kiezen, of een losse vrieskist plaatsen.

Punt 4: Laat uw koelkast optimaal werken

Een koelkast heeft goede ventilatie nodig om zijn werk te kunnen doen. Houd daarom in het ontwerp rekening met voldoende ruimten boven en onder de inbouwkoelkast. Deze ruimte is nodig voor de beluchting en ontluchting van het apparaat. Hij zal hierdoor niet alleen een lager verbruik hebben, maar ook langer meegaan. Dat is mooi meegenomen, want een inbouwkoelkast is vaak geen kleine investering.

Punt 5: Ideale werkhoogte van uw koelkast

Bent u gewend dat een koelkast op de grond staat? Dat hoeft natuurlijk niet altijd. Heeft u een kleinere koelkast en losse vrieskast? Dan is het heel fijn om uw koelkast wat hoger in te bouwen, dat scheelt u veel bukken. Door de koelkast op een fijne werkhoogte te plaatsen zult u een beter overzicht hebben van wat er in de koelkast staat.

Wanneer uw koelkast hoger wordt geplaatst, ontstaat er onder de koelkast een ruimte voor een praktische lade. Hier kunt u veel makkelijker bij dan de kast boven uw koelkast, waar u waarschijnlijk een opstapje voor moet pakken.

Inbouwkoelkast of vrijstaand?

In veel keukens wordt de koelkast keurig netjes weggewerkt achter een kastdeur. Heeft u een prachtige landelijke keuken, dan is dit wellicht ook uw eerste keus. Toch kan een vrijstaande koelkast zorgen voor een extra bijzondere uitstraling in uw keuken. Het kan een prachtig onderdeel worden van uw landelijke stijl.

Net als een Boretti fornuis kan een koelkast een prominente plek innemen in uw ontwerp. Er zijn schitterende retro koelkasten leverbaar. Steeds meer merken hebben een speciale lijn met retro apparaten voor uw keuken, van afzuigkappen, vaatwassers tot vriezers. Stuk voor stuk een aanwinst in uw landelijke keuken.

Zelfs een strakke Amerikaanse koelkast kan een blikvanger worden in uw keuken. Groot voordeel, deze koelkast biedt u heel wat ruimte, voldoende voor uw hele gezin. Daarnaast is de keus uit vrijstaande apparaten groter dan de inbouwvarianten. De nieuwste modellen worden altijd eerst als vrijstaand model gemaakt.

De perfecte koelkast voor uw landelijke keuken

Welke koelkast, koel- vriescombinatie of vrieskast u ook kiest, wij zorgen dat uw apparatuur perfect in uw landelijke keuken past. In onze werkplaats zorgen we dat uw keuken tot in het kleinste detail aan uw wensen voldoet. Zodat u dag in dag uit met veel plezier in uw landelijke keuken zult koken, eten en ontspannen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van landelijke keukens op maat? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u graag passend advies.

Inspiratie voor uw nieuwe droomkeuken?