Welke spoelbak in uw landelijke keuken?

5 oktober 2021

De spoelbak is een veelgebruikt onderdeel van uw keuken. Welke spoelbak past er het beste in uw landelijke keuken? Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van spoelbaken. Zo zijn er diverse afmetingen en materialen mogelijk. Aangezien u de spoelbak meerder malen per dag gebruikt, meer dan welke keukenapparatuur dan ook, wilt u een praktische spoelbak die er ook nog mooi uitziet. In deze blog laten we u zien welke mogelijkheden er zijn, zodat u de mooiste spoelbak kunt kiezen voor uw landelijke keuken. In dit blog laten wij u zien welke mogelijkheden er zijn en waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste spoelbak.

Landelijke spoelbakken, welk materiaal kiest u?

Als eerste de vraag: Welke materiaal kiest u voor de spoelbak in uw landelijke keuken? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen uit roestvrij staal, porselein, graniet og composite. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze materialen?

  • De roestvrij stalen versie is heel populair en zien we in veel keukens terug, ook in de landelijke keuken kan dit prima. Het is een gebruiksvriendelijke bak die duurzaam en hygiĆ«nisch is. Roestvrij staal is eenvoudig schoon te maken en zal niet snel beschadigen. Krassen zijn wel zichtbaar, maar zullen niet roesten. Vaak zijn grote krassen nog aardig weg te poetsen.
  • Porselein is een minder bekend materiaal voor de spoelbak, maar staat wel schitterend in een landelijke keuken. Een porseleinen spoelbak kan geheel uit porselein bestaan of uit tegeltjes. Hierin heeft u veel keus in kleur en afmetingen. Zelfs leuke designs zijn mogelijk. U kunt de spoelbak hierdoor helemaal naar uw smaak samenstellen. Nadeel van dit materiaal is wel dat het kwetsbaarder is. De tegels kunnen vrij makkelijk beschadigen als er te ruw mee om wordt gegaan. U zult dus voorzichtig om moeten gaan met een porseleinen spoelbak.
  • We zien steeds meer spoelbakken van graniet of composiet. Zeker als uw aanrecht ook van dit materiaal gemaakt is, ontstaat er een mooi geheel. Beide materialen zijn krasvast, waardoor ze gebruiksvriendelijk zijn. Er worden prachtige granieten en composiet spoelbakken geleverd die u ook heel mooi kunt laten uitsteken aan de voorkant van uw aanrechtblad.
Spoelbak met tegeltjes

Waar komt de spoelbak in uw keuken?

Ook moet u gaan kijken naar de indeling van uw keuken. De opstelling is van invloed op de plaatsing van uw spoelbak. Het is natuurlijk niet handig wanneer uw spoelbak op een niet praktische plaats in uw keuken wordt geplaatst. Hoe meer huisgenoten u hebt, hoe groter een spoelbak zal zijn. U zult meer keukenspullen gebruiken en vaak ook grotere pannen, waardoor meer ruimte in de spoelbak praktisch is.

Daarnaast hangen de afmetingen en plaatsing van uw spoelbak ook af van de hoeveelheid ruimte die u heeft. In een grote landhuiskeuken zal een flinke spoelbak prima staan. Heeft u een kleinere keuken met een compact kookeiland, dan zal er een zo praktisch mogelijke spoelbak worden gekozen. Zorg altijd dat er voldoende werkbladruimte om de spoelbak overblijft.

Bijzondere plaatsing van de spoelbak

Meestal zien we de spoelbak verwerkt in het aanrechtblad. De meeste bakken worden op of onder het aanrechtblad bevestigd. Toch kan het ook anders. Laat uw spoelbak bijvoorbeeld eens aan de voorkant uitsteken. Zo laat u uw spoelbak extra opvallen en u kunt ergonomisch werken, doordat u minder naar voren hoeft te leunen.

Verschillende vormen spoelbakken

Er zijn verschillende vormen spoelbakken in allerlei vormen en maten. Er zijn vierkante spoelbakken die een moderne uitstraling hebben. Vierkante bakken met afgeronde hoeken, waardoor ze een meer tijdloos uiterlijk krijgen. Of ronde spoelbakken die uw aanrecht een klassieke uitstraling geven. Daarnaast kunt u kiezen voor een enkele spoelbak of meerdere spoelbakken naast elkaar.

De ideale keukenindeling voor uw landelijke keuken?

U kunt de keuken van uw dromen al helemaal in uw hoofd hebben, maar als u naar uw eigen keuken kijkt ziet het er heel anders uit. Ook in de vele keukenwinkels vindt u niet wat u zoekt. De kwaliteit valt u tegen, of u zit vast aan standaard maten.

Laat u niet langer beperken en laat uw keuken op maat maken. Dan weet u zeker dat u de keuken krijgt waar u van droomt. De ideale indeling, helemaal zoals u hem wilt hebben. Bij Nostalgisch Wonen heeft u het voor het zeggen. Wij maken landelijke keukens op maat in onze eigen werkplaats.

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Ontdek de mogelijkheden van op maat gemaakte landelijke keukens en neem contact met ons op.

Inspiratie voor uw nieuwe droomkeuken?